websiteLogoTop1

ERV Beatrix een tikkie duurzamer: Elektrische Boiler Bypass

20240603 Boiler Bypass grafiek 230pxZoals velen van ons wel weten hebben we sinds 2016 60 zonnepanelen op het dak van de loods liggen. Mede door een aantal energiebesparende maatregelen zoals LED verlichting in het hele gebouw en lichtschakelingen met aanwezigheidssensoren, produceren we op jaarbasis zelfs meer elektrische energie dan we verbruiken (9,000 vs 8,000 kWh). Dat gaat dankzij de salderingsregeling nu nog goed, maar zal in de toekomst geld gaan kosten. Vooral omdat de overproductie grotendeels in de zonnigste maanden van het jaar plaatsvindt.

Daarom is er gezocht naar een eenvoudige oplossing om dit probleem te verhelpen.

Aangezien een flink deel van onze gasrekening opgaat aan het maken van warm water voor de douches, is er sinds vorige week een systeempje geïnstalleerd dat onze 500 liter boiler elektrisch verwarmt op het moment dat er netto stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Hoe werkt het ?

Normaal gesproken verwarmt de gasgestookte ketel, die ook het voorgebouw verwarmt in de winter, de boiler, zodra de watertemperatuur onder de 65 °C daalt; lager mag niet i.v.m. het risico op legionella ontwikkeling.20240603 Boiler Bypass gas

Op momenten dat er meer dan 3 kW elektrisch vermogen wordt teruggeleverd aan het net wordt de verwarmingsfunctie overgenomen door een elektrische doorstroomheater van 3 kW die het boilerwater tot maximaal 85 °C kan verwarmen. Dat is in feite een opslag van energie in de vorm van warm water. Dat is in de maanden mei t/m oktober al snel 8 uur per dag het geval. De heater wordt geschakeld (via een relais) door een energy saver stopcontact, dat met onze slimme (P1-)meter communiceert.

20240603 Boiler Bypass electrisch

Bijgevolg wordt er in deze maanden minder gas verbruikt en zal ook de hoogte van de nieuwe terugleveringsvergoeding lager zijn, omdat we minder energie terugleveren.

Financieel gaan we er niet echt op vooruit, omdat elektrisch warm water maken nog steeds duurder is dan met aardgas. Maar we maken wel 100% duurzaam warm water met eigen zonnestroom zonder dat we CO2 uitstoten, en dat is onbetaalbaar! Hieronder is te zien hoe de Bypass op vrijdag 31 mei werd geschakeld, nagenoeg 8 uur actief.

20240603 Boiler Bypass grafiek

De totale kosten van dit systeempje waren ca. € 1,000.- en het is geheel zelf ontworpen en geïnstalleerd. Eventueel kan het geheel eenvoudig uitgebreid worden met een 2e doorstroomheater.

20240603 Boiler Bypass foto

3 juni 2024
Michel van Bergen
Gebouwbeheerder ERV Beatrix