JWK 1426Wil je meer energie kwijt in je sport, dan kan je wedstrijden gaan roeien. Dat vraagt wat meer inspanning, techniek en voorbereiding. Onze wedstrijdroeiers trainen op basis van een trainingsplan en worden begeleid door een coach, meestal in vaste ploegen. Om de conditie op peil te houden wordt niet alleen in de boot getraind maar ook op roeiergometers en is er een zaaltraining voor de liefhebbers. In Nederland wordt ieder jaar een groot aantal roeiwedstrijden georganiseerd. Zowel voor jong als voor oud, nationaal als regionaal, van lange afstanden tot sprint wedstrijden. De wedstrijdploegen gebruiken boten die wat lichter en ranker zijn dan het oefenmateriaal.

Leeftijdscategorieën
In de roeisport is het mogelijk op verschillende niveaus over verschillende afstanden aan wedstrijden deel te nemen. Er zijn wedstrijden voor kinderen vanaf 10 jaar, tot en met de 85+ categorie bij de Masters (Veteranen).
Wedstrijdroeiers die uitkomen op de 2 km-wedstrijden trainen dagelijks en kunnen junior of senior zijn. Bij de junioren zijn er twee leeftijdscategorieën: 15-16 jaar en 17-18 jaar. In het jaar dat een roeier 19 wordt mag hij niet meer in de junioren categorie roeien en wordt hij automatisch senior. Binnen de senioren is er nog een jongeren categorie, de Senioren B. Dit is de leeftijd tussen de 19 en de 23 jaar.
Vanaf het jaar waarin een roeier 27 jaar wordt mag hij in de veteranen of Masters categorie roeien maar dit hoeft niet. Hij kan ook gewoon in de seniorenvelden blijven roeien. De Masters categorie is weer opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën en loopt van A (27 jaar) t/m K (85+ jaar). Hoe dit precies zit lees je onder het tabblad 'Masters categorieën'.

In Nederland zijn er twee soorten roeiverenigingen: de burger verenigingen (zoals Beatrix) en de studentenverenigingen. Burgerverenigingen hebben vaker junioren wedstrijdroeiers en Masters als leden. De studentenroeiverenigingen hebben vaker senioren en geen junioren of masters als leden.

Agenda

<<  September 2023  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
1112131415
1819222324
2526272830